Monday, December 20, 2010

Bahasa Isyarat

Bismillahirrohmanirrahim...

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani hamba mula menulis... Alhamdulillah, syukur dirafakkan buat Robbul Jalil atas segala nikmat kurniaannya...

Entry kali ni, hamba nak kongsikan serba sedikit mengenai bahasa isyarat... Hamba suka belajar bahasa isyarat nih... best... Bahasa isyarat juga dikenali sebagai ASL(American Sign Language) atau BIM(Bahasa Isyarat Malaysia)... lebih kurang je ASL ngan BIM nih... beza sikit2 tu biasa la... namanya bahasa... mesti ada beza kan... kalau nak tahu tentang sejarah kemunculan macam mane wujudnye bahase isyarat ni boleh google sendiri... ok, untuk permulaan ni, hamba kongsikan yang alphabet A-Z dulu... bila dah master yang ni, baru boleh buat yang phrases punye.... sebelum tu, lembut2kanlah jari dulu ye... jangan sampai terseliuh pulak jari tu... nanti siapa yang susah, diri sendiri jugak kan... Sesiapa yang nak cuba, boleh cuba sampai mahir... sapa2 yang dah mahir, boleh cuba eja nama sendiri dan nama kengkawan guna ASL ni...




Ok, bile dah rase expert, try yang ni pulak... numbers... 1-15 dan pecahan sikit...(kite buat math sikit)




Ok, dah expert sume??? kalau dah, try buat macam vedio kat bawah ni... translate lagu gune sign language.... boleh try buat gune lagu nasyid... nak lagi best, gune lagu rap tak pun hip hop pun boleh jugak... uji kepantasan dan kecekapan...


video

~Selamat mencuba~

No comments: