Monday, March 21, 2011

Sibuk Atau Rasa Macam Sibuk???




Bismillahirrohmanirrohim...

Dengan nama Allah, hamba mula menulis... Alhamdulillah, syukur ku ucapkan atas segala nikmat kurniannya....

Minggu ni terasa macam jadual amat pack... assignment, presentation, groupwork, n etc.... Banyak yang perlu dilselesaikan... tapi ye ke sibuk??? sibuk sangat ke??? erm.... entahla.... sibuk, tapi still lagi boleh update blog, still boleh blogging, sembang2 dan macam2 lagi....
Sibuk itu ujian
Kita sering disibukkan dengan urusan keduniaan... assignment, dan lain2 lagi... untuk apa ye??? markah exam, pointer tinggi dsb....penilaian dunia dan penilainya manusia.... tapi kita jarang disibukkan dengan urusan akhirat yyang lebih kekal.... memenuhkan dada dengan ilmu, mencari majlis2 ilmu... menghafaz hadis2 dan surah... kalau ade pun, subjek hafazan... tu pun hafal kerana terpaksa... jadi, macam mana Allah nak nilai kita atau pun in other words, kita bernilaikah ada pandangan Allah??? kita Allah pandang tak??? dah la tiap2 hari buat dosa padanya... tapi dia masih lagi bagi kita nikmatnya... kita??? Allah, malunya.... tak guna ponter tinggi, markah bagus,, tapi di sisi Allah,kita ni ZERO.... Nauzubillah... mohon dijauhkan...
Markah tu perlu, pointer tu pun perlu... tapi jangan terlalu nak kejar sangat pointer dan markah tu sampai hubungan dengan Allah dan sahabat2 yang lain terbengkalai... nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong bercicirian... kejar dunia untuk akhirat... dunia2 juga, akhirat jangan lupa... ingatlah, berusaha melakukan yang terbaik dalam semua perkara dan selebihnya, berserah... serahkan semua urusan kita kepada Allah... dia tahu apa yang terbaik untuk kita....
"carilah dunia ibarat kita akan hidup selammanya, dan pulunlah akhirat seolah2 kita akan pergi mengadapNya esok hari"
renung2kanlah phrasa tersebut... kejar dua2 bukan salah satu sahaja....
sebagai peringatan untuk diri hamba juga yang kadang2 mengeluh dengan tu dan ni... buat sahabat2 hamba, andai hamba terleka, sedarkanlah.... kerana, hamba juga insan biasa yang sentiasa melakukan kesilapan dalam menongkah arus kehidupan....

2 comments:

Srikandi Al-Azwar said...

Assalamualaikum. Moga kita gunakan kesibukan kita atas jalan-NYA..jemput baca http://tinta-srikandi.blogspot.com/2011/08/sibukkah.html

syafiqah said...

wa`alaikumussalam... insyaAllah... bersama kita gunakan nikmat masa yang Allah bagi kejalannya.... i.Allah...bersama kita berkongsi...