Friday, January 27, 2012

Kasihnya Allah

Bisillahirrohmanirrohim..


Alhamdulillah atas segala nikmat kuniaanya, hamba masih mampu menghirup nikmat oksigen pemberianNya..


Bersempena sayyidul ayyam hari ini hamba mengambil barakah daripadanya untuk mencoretkan sesuatu dalam blog ni yang dah lama tidak diupdate..


Hamba teringat nasihat yang sering diberikan oleh asatizah dan sahabat2 yang hamba kasihi kerana Allah.. Kata mereka, jika kita berniat melakukan kebaikan, Allah menyuruh malaikat menulis satu "mata" untuk kita dan apabila kita melakukan kebaikan yang kita niatkan itu, Allah menyuruh malaikat menulis sepuluh "mata" untuk kita. Tetapi, sebaliknya, bila kita berniat melakukan kejahatan, Allah menyuruh malaikat supaya tidak manuliskan kejahatan itu sehinggalah kita melakukannya dan hanya meminta malaikat mencatat 1 "mata kejahatan" sahaja untuk kita, tetapi akan dipadam "mata kejahatan" itu jika kita bertaubat, meminta kempunannya... Kasihnya Allah pada kita, hambanya...


Terlalau banyak cara Allah sediakan untuk kita selaku hambanya untuk menyucikan diri daripada dosa dan noda... Antaranya seperti dibawah:

1. Taubat

Al-Quran banyak menyebutkan bahwa taubat berfungsi sebagai pengecualian dari ancaman azab yang akan diberikan kepada pelakunya. Seperti disebutkan dalam surat Al-Baqarah ayat 160, "Kecuali mereka yang telah bertaubat..." juga dalam surat Maryam : 160, Thoha : 82. Taubat yang dimaksud di sini tadalah taubat nasuha, yakni taubat yang dilakukan dengan ikhlas dan benar. Taubat yang menjadi penyesalan sekaligus menjadi titik akhir seseorang untuk tidak mengulangi dosa di masa selanjutnya.

2. Istighfar

Allah berjanji akan mengampuni kesalahan-kesalahan hambanya selama ia melakukan istighfar dengan sungguh-sungguh.



"Dan tidaklah Allah akan mengazab mereka, sedang mereka meminta ampun (istighfar)." (QS. Al-Anfal : 33). 


3. Amal-amal kebaikan

Amal-amal kebaikan yang dilakukan soerang muslim bisa dilipatgandakan pahalanya oleh Allah menjadi sepuluh kali lipat atau lebih. Karena itu, amal baik juga bisa menjadi salah satu jalan pengampunan bagi kita, khususnya dosa-dosa kecil.

Rasulullah saw bersabda, "Bertaqwalah kepada Allah di mana saja kamu berada, dan iringilah perbuatan buruk itu dengan perbuatan yang baik karena ia mampu menghapusnya. (HR. Tirmidzi)

4. Musibah-musibah di dunia

Musibah yang menimpa seorang muslim, walau datang dalam apa pun bentuknya, akan menjadi penebus dosanya. Itu akan terjadi apabila orang yang ditimpa musibah itu bersabar dan bersangka baik dengan Allah. 



Rasulullah saw bersabda, "Sesungguhnya setiap musibah yang menimpa seorang muslim menjadi penebus (kafarat) atas dosanya. Bahkan sampai terpeleset kakinya, luka di jemarinya, atapun duri yang menusuknya." (HR. Muslim)


Ertinya, musibah datang dari Allah swt adalah bentuk tebusan atas dosa hamba-Nya, hingga dosa itu dihapus oleh Allah swt. 



 Saudaraku,


Allah swt juga berfirman, 


".... dan Dia (Allah) mengampuni segala dosa, selain syirik, bagi siapa yang dikehendaki-Nya..." (QS.An-Nisa : 48 dan 116)

Jalan pengampunan itu terlalu banyak dan luas. Tinggalnya bagaimana kita memdapatkan pengampunan itu. Dan sebelum pertanyaan itu kita jawab, renungkanlah firman Allah swt berikut ini: "Dan bersegeralah kamu pada ampunan dari Tuhanmu dan kepada syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang bertaqwa...." (QS. Ali Imran : 133)





Saudaraku,


Allah itu maha pemurah terhadap hamba-hambanya. Antaranya ialah terdapat beberapa perkara yang membuahkan ganjaran pahala hanya dengan melihat atau menatapnya sahaja. Hamba ulangi, hanya dengan menatapnya.. Mungkin ada lagi, tetapi hamba tidak mengetahuinya.. Allahu Akbar!! Alangkah mudahnya untuk mendapat pahala. Dan alangkah pemurahnya Allah yang Esa.

1. Melihat al-Quran
Baru tengok, belum baca, hayati dan amal isi kandungan tersebut dah dapat pahala..


2. Melihat Kaabah

3. Melihat wajah ibubapa



Pandanglah wajah ibu dan ayah kita dengan penuh rasa kasih dan sayang, moga kita juga beroleh kasih dan sayang daripadaNya juga..


Ya Allah, senangnya nak dapat pahala hanya dengan melihat.
Sayangnya Allah s.w.t kepada hamba2-Nya


Ingatlah,
Allah bagi banyak untuk kita buat baik... Allah bagi banyak cara untuk kita peroleh pahala dan hapus dosa sebab Allah sayang kita. Allah tak nak hambanya masuk neraka.. Tetapi kita?? Selalu buat perkara yang Allah larang yang mengundang murkanya.. Duhai HAMBA, Sedarlah!!


Dari Abu Hurairah r.a., katanya: “Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Sesungguhnya Allah Ta’ala berfirman (dalam Hadis qudsi ) : “Barangsiapa memusuhi kekasihKu, maka Aku memberitahu-kan padanya bahwa ia akan Kuperangi – Kumusuhi. Dan tidaklah seseorang hambaKu itu mendekat padaKu dengan sesuatu yang amat Kucintai lebih daripada apabila ia melakukan apa-apa yang telah Kuwajibkan padanya. Dan tidaklah seseorang hambaKu itu mendekatkan padaKu dan melakukan hal-hal yang sunnah sehingga akhirnya Aku mencintainya. Maka apabila Aku telah mencintainya, Akulah yang sebagai telinganya yang ia gunakan untuk mendengar, Akulah matanya yang ia gunakanuntuk melihat, Akulah tangannya yang ia gunakan untuk mengambil dan Akulah kakinya yang ia gunakan untuk berjalan. Andaikata  ia meminta sesuatu padaKu, pastilah Kuberi dan andaikata memohonkan perlindungan padaKu, pastilah Kulindungi.”
(Riwayat Bukhari)




 p/s: Jom jadi Hamba Allah yang terbaik...

No comments: